Het brengt een hoop voordelen met zich mee wanneer je als Zzp’er gaat werken. Je hebt meer vrijheid en je kunt meer verdienen. Vooral wanneer je de opbrengsten vergelijkt met een loondienstverband waarin je dezelfde werkzaamheden uitvoert. Maar je moet ook met meer zaken rekening houden, zoals met de belastingen en je hebt natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor het vinden van je ZZP opdrachten. Waar je ook goede afspraken over moet maken om zowel je opdrachtgever als jezelf in te dekken. Welke afspraken zou je dan kunnen maken?
ZZP opdrachten specificeren
Het spreekt voor zich, maar we kunnen niet benadrukken hoe belangrijk het is om ZZP opdrachten te specificeren. Zowel jij als je opdrachtgevers moeten immers weten welke taken er worden uitgevoerd en in hoeveel tijd dat gebeurt. Je kunt afspraken maken over bijvoorbeeld bepaalde tijdstippen en dagen waarop je werkzaam bent en welke taken er in de uren worden uitgevoerd. De uitdaging is uiteindelijk dat je niet meer werkzaamheden verricht dan waarvoor je bent ingehuurd. Dus het kan geen kwaad om je takenpakket af te bakenen. Een keer iets extra’s doen als service naar een klant is geen probleem, maar pas op dat je niet teveel uren maakt die je niet kunt factureren of kunt spenderen aan je eigen bedrijf of andere klussen.
Afspraken over de vergoeding
Ook een vrij logische afspraak om te maken, maar wel een belangrijke. Je moet natuurlijk vastleggen voor welk tarief je werkzaam bent. Het is een beetje afhankelijk van de klus of je kiest voor een uurtarief of dat je een vast bedrag afspreekt. Het nadeel van een vast bedrag per project of ZZP opdrachten is dat je ongeacht de uren die je maakt hetzelfde verdient. Met een uurtarief reken je ook per uur af. Je kunt ook afspraken maken over bijvoorbeeld spoedtarieven wanneer een klant je ad hoc nodig heeft. En vergeet ook niet om duidelijk te specificeren wanneer er wordt gefactureerd en welke betalingstermijn je hanteert.
We geven ook nog de tip om altijd een urenregistratie bij te houden. Zeker wanneer je met een uurtarief werkt. Je kunt dan je factureren beter specificeren, maar je kunt ook zelf uitrekenen wat je gemiddelde uurloon is. Je bent ook verplicht om aan de belastingdienst op te geven hoeveel uren je in het afgelopen jaar hebt gewerkt. Die vraag komt terug bij de jaarlijkse inkomstenbelasting.
Locatie van waar gewerkt wordt
Remote werken gebeurt steeds vaker, maar is nog lang niet zo vanzelfsprekend als dat we denken. Vooral Zzp’ers werken veelal remote en vanuit een kantoorruimte die ze zelf hebben gehuurd, koffiehuizen of vanuit huis. Het is belangrijk dat je met je klant bespreekt wat de werklocatie of meerdere werklocaties gaan worden. Wat verwacht de klant en hoe kun je ‘m hierin faciliteren. Verwachten ze dat je 40 uur per week bij hun op kantoor werkt of moet je juist op locatie zijn de klanten van je opdrachtgevers je werk doen. Of kun je juist volledig vanuit huis werken. Of is er een middenweg dat je gedeeltelijk op kantoor en gedeeltelijk vanuit huis werkt. Je kunt hier goede afspraken over maken dat voor beide partijen ook van belang is. Zo weten jullie precies wat jullie aan elkaar hebben en op welke dagen en tijden je fysiek aanwezig bent. Indien daar natuurlijk sprake van is bij ZZP opdrachten.
Een opdrachtgever kan je niet verplichten om fysiek aanwezig te zijn, maar het wel van je vragen. De grote vraag is dan of je dit faciliteert of niet. Wanneer je hier niet in voldoet loop je immers de kans dat je ZZP opdrachten misloopt.
Headfirst.nl: voor zelfstandige professionals.